De nieuwe meerderheid (N-VA, Samen2850 en Vooruit) heeft woensdag het bestuursakkoord voorgesteld voor de periode 2025-2030. Dat is gericht op het creëren van een financieel gezonde, leefbare en duurzame gemeente. Het akkoord is het resultaat van een iets langer maar wel een zeer constructief overleg en legt op die manier een basis voor een toekomstgerichte aanpak van diverse uitdagingen. Opvallend is ook de verjonging binnen het College van Burgemeester en Schepenen.
De nieuwe coalitie nam er zoals geweten zijn tijd voor. Logisch want er komen steeds meer uitdagingen op lokale besturen af. De mogelijke antwoorden op veel van die uitdagingen werden nu al principieel vastgelegd in een uitvoerig en intern bestuursdocument waar de komende maanden verder op gewerkt wordt. Om die blauwdruk te maken, waren effectief meerdere weken nodig.
Het nieuwe akkoord is gestoeld op zes pijlers:
Financiële stabiliteit als fundament: het akkoord prioriteert het herstel van de financiële gezondheid van de gemeente. Door een grondige analyse van de gemeentelijke uitgaven, een afbouw van de schulden, een actualisering van retributiebeleid conform andere gemeenten en een nog efficiëntere organisatie, wordt ruimte gecreëerd voor essentiële investeringen in de toekomst. Deze oefening zal in de vorm van een kerntakendebat gebeuren en in nauw overleg met het managementteam tot een besparing moeten leiden.
Een veilige en aantrekkelijke omgeving: de veiligheid en leefbaarheid van Boom vormen de kern van dit akkoord. Investeringen in de politiezone, preventiediensten en het onderhoud van het openbaar domein, in combinatie met een proactieve aanpak van zwerfvuil en verkeersveiligheid, zullen bijdragen tot een gevoel van veiligheid en welzijn voor alle inwoners. Extra aandacht gaat naar veilige schoolomgevingen.
Duurzaamheid als leidraad: duurzaamheid is een centraal thema. Het akkoord omvat concrete plannen voor energie-efficiëntie in gemeentelijke gebouwen, het stimuleren van groene initiatieven, de aanpak van milieuvervuiling, en investeringen in een duurzame mobiliteit, waaronder de uitbreiding van veilige fiets- en voetpaden. Boom kiest ook voor verdere vergroening.
Een Boom voor iedereen: sociale inclusie staat centraal. Het akkoord bevat initiatieven om armoede te bestrijden, de mentale gezondheid te bevorderen, en de leefbaarheid voor senioren te verbeteren. Participatie van de burgers wordt gestimuleerd via hertekende wijkraden en een verbeterde communicatie.
Een bloeiende lokale economie: de heropleving van het handelscentrum wordt aangepakt door leegstand te bestrijden, ondernemers te ondersteunen en de aantrekkelijkheid van de winkelstraten te vergroten. Een nieuwe visie op mobiliteit, met aandacht voor de bereikbaarheid van het centrum, ondersteunt deze economische groei. We maken ook werk van een dynamischer parkeerbeleid.
Democratie en transparantie dragen we hoog in het vaandel: de rol van de voorzitter van de gemeenteraad wordt opgewaardeerd. De verhouding tussen het volk, de gemeenteraad en de verschillende bestuursorganen wordt hierdoor versterkt. De voorzitter neemt de volksvertegenwoordigende taak van de gemeenteraad waar en versterkt de beleidsbepalende rol door de opvolging van de planning, de ombudsdienst en de meldingen.
Bevoegdheden
Tegelijk met het bestuursakkoord werden ook de bevoegdheden binnen het nieuwe College van Burgemeester en Schepenen verdeeld.
We noteren hierbij een opvallende verjonging binnen het College met een aantal twintigers en dertigers wat in combinatie met ervaren mandatarissen voor een nieuwe dynamiek kan zorgen.
N-VA
Burgemeester – Jeroen Baert
Algemene leiding
Veiligheidsbeleid, politie en brandweer
Ambtenaar Burgerlijke stand
Autonoom Gemeentebedrijf
Flanders Technology and Innovation (FTI)
Dierenwelzijn
Tibo Roekaerts (25) (eerste 2 jaar) – Yani Brems (30) (laatste 4 jaar) – 3de schepen
Stadsontwikkeling & Wonen
Cultuur & Erfgoed
Gemeentelijk Park
Duurzame ontwikkeling & Energie
IT & Innovatie
Smartcities
Samen2850
Tom Dewandelaere (31) (1ste schepen)
Openbare Werken
Mobiliteit (verkeer en parkeren)
Lokale Economie
Sport & Recreatie
Communicatie & Citymarketing
Linde Peeters (28) (4de schepen)
Personeel
Jeugd
Samenleven (Gelijke Kansen, Diversiteit en inburgering)
Ontwikkelingssamenwerking
Participatie & Wijkraden
Feestelijkheden & Evenementen
Vooruit
Anita Ceulemans – Voorzitter van de gemeenteraad
Rik Röttger (2de schepen)
Omgeving (Ruimtelijke Ordening & Milieu)
Financiën & Begroting
Patrimonium
Toerisme
Andy Janssens (VZ Bijzonder comité | 5de schepen)
Sociale Zaken & Sociaal Wonen
Gezinsbeleid
Welzijn & Gezondheid
Senioren
Kinderopvang
WZC