Boom behaalt label Kind- en jeugdvriendelijke gemeente

Op 24 juni 2024 ontving de gemeente Boom het label kind- en jeugdvriendelijke gemeente. Dit label is de kers op een mooie taart en de beloning voor het harde werk van vele betrokken diensten bij het lokaal bestuur Boom.

“Een kind- en jeugdvriendelijke gemeente word je niet zomaar. Om dit label te behalen, hebben we een heel traject afgelegd. Dit startte met het in kaart brengen van alle initiatieven die in onze gemeente bestaan om kinderen en jongeren te ondersteunen en hen een fijne plek te geven om te leven. Er werden ook focusgroepen georganiseerd met alle betrokken partijen en we gingen ook luisteren naar de kinderen en jongeren zelf.” verduidelijkt Tom Dewandelaere, schepen van Jeugd.

“Op basis van al deze input, stelden we een actieplan kind- en jeugdvriendelijkheid op waarin alle huidige en toekomstige plannen vervat zitten. Het plan is een zeer breed verhaal waaraan alle diensten van het lokaal bestuur meewerkten. Hierin zitten heel wat nieuwe initiatieven die op korte of middellange termijn zullen worden opgestart, of zelfs al lopende zijn intussen. Een voorbeeld van één van de eerste realisaties is alvast de opening van het OverKophuis in het najaar van 2024. Dit zal een veilige haven worden voor jongeren waar ontmoeting en mentaal welzijn centraal staan.”

We hebben onze plannen met jeugdig Boom uiteindelijk mogen verdedigen voor een jury, die ons het label toekende. Met trots zijn we dus de volgende 6 jaar een kind- en jeugdvriendelijke gemeente. De start van een mooi proces waarbij we met alle diensten, partners én kinderen en jongeren samen werken aan een Boom waar je fijn in (op)groeit.

We hebben onze acties opgehangen aan 3 prioriteiten en doelstellingen voor onze gemeente:

  1. Mijn stem wordt gehoord: kinderen en jongeren hebben inspraak en het bestuur houdt rekening met hun input en stimuleert hen om zelf initiatieven te nemen.
  2. Er is in de gemeente een breed en toegankelijk aanbod (breder dan vrije tijd) en ik vind mijn weg er naartoe.
  3. Ik woon, leef, beweeg en speel in een veilige, gezonde en groene omgeving.

Het label is één ding, de acties die we voor en met onze kinderen en jongeren vorm geven, zijn nog veel belangrijker! Benieuwd naar de acties? Volg ons zeker op sociale media via jeugdatboom (facebook en instagram). Het volledige actieplan kan je nalezen op https://www.boom.be/kind–en-jeugdvriendelijke-gemeente-boom 

Over het label Kindvriendelijke Steden & Gemeenten

Het label Kindvriendelijke Steden & Gemeenten in een notendop:

  • Steden en gemeenten kunnen zich om de twee jaar kandidaat stellen
  • Participatie van kinderen en jongeren staat centraal
  • Ontwikkeling van ambitieus beleid met acties over beleidsdomeinen heen
  • Beoordeling dossier door een jury van experten in lokaal beleid, kinderrechten en de leefwereld van kinderen en jongeren

De volledige verhalen van de laureaten kunt u nalezen op www.kindvriendelijkestedenengemeenten.be 

Een stuurgroep van 14 organisaties is eigenaar van het label

14 organisaties vormen de stuurgroep van het label Kindvriendelijke Steden & Gemeenten: het agentschap Opgroeien, AP Hogeschool, Bamm, Bataljong, Demos, het Departement Cultuur, Jeugd en Media, de Gezinsbond, HoGent, Kenniscentrum Kinderrechten (KeKi), Kind en Samenleving, het Kinderrechtencommissariaat, UNICEF België, UGent en VVSG.