Samen maken we een vuist tegen holebifobie en transfobie.

Jezelf kunnen zijn. Het lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het helaas niet. Nog elke dag worden mensen geconfronteerd met fysiek of verbaal geweld omwille van zijn of haar geaardheid. 1 op 3 krijgt te maken met fysiek geweld en 93% geeft aan reeds slachtoffer te zijn geweest van verbaal of psychisch geweld.

Boom, een gemeente waar iedereen zich moet thuisvoelen

Het is duidelijk dat we elke dag moeten blijven strijden om ervoor te zorgen dat iedereen gewoon zichzelf kan zijn. Als lokaal bestuur hebben we een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat alle inwoners zich veilig voelen en we blijven inzetten op het samenleven, met respect voor elkaar.

Schepen voor diversiteit Sven Cools deed reeds verschillende inspanningen om het samenleven in Boom te verbeteren. Met tal van projecten proberen we mensen meer met elkaar in contact te brengen en te investeren in verbinding tussen mensen. Tegelijkertijd zorgen we ook voor sensibilisering omtrent thema’s, zoals LGBTQI+. Zo namen verschillende scholen reeds deel aan de PAARS-actiedagen en ondersteunen we met lespaketten.

“De doelstelling van al onze acties en plannen is duidelijk. Zorgen voor een gemeente waar iedereen zich thuisvoelt. Dat betekent, een gemeente waar iedereen zichzelf kan zijn, maar zich ook veilig voelt. We blijven inzetten op het verbinden van mensen. Dat blijft onze inzet, elke dag opnieuw.” aldus Sven Cools.

Het werk is nog niet af.

“Er werden al heel wat initiatieven genomen, maar het werk is nog lang niet af. Ook in de toekomst moeten we blijven investeren in het samenleven tussen mensen. Door een werkgroep ‘positieve beeldvorming’ worden nu al tal van campagnes en acties opgezet om diversiteit en inclusie hoger op de agenda te zetten. Verder willen we in de toekomst ook werk maken van een regenbooghuis in Boom om mee te werken aan een diversiteitsbeleid op maat van onze gemeente.” zegt Tom Dewandelaere, schepen van Jeugd.

Daarnaast willen we ook zorgen voor de nodige ondersteuning voor wie het nodig heeft. Binnenkort opent een Overkophuis in Boom waar jongeren terecht kunnen met al hun vragen en bezorgdheden. Of het nu gaat om problemen thuis, op school of wat ook. Het overkophuis wordt een veilige plek voor onze jongeren, waar ze hulp krijgen op maat van hun zorgen.

Tot slot blijft ook veiligheid en de toegankelijkheid van onze politiediensten een absolute prioriteit. Zo willen we in de toekomst investeren in sterkere wijkpolitiediensten, zodat wijkagenten opnieuw aanspreekbaar zijn en en sneller ook preventief kunnen optreden wanneer nodig. Daarnaast willen we ook de inzet van buurtregisseurs om preventief te werken aan problemen in wijken of buurten. Allemaal met één doel: goed (samen)leven in Boom.