Eerste zonnepanelen met burgercoöperatie geïnstalleerd

Boom sloot een overeenkomst met energiecoöperatie Ecopower voor het plaatsen van zonne-panelen. De eerste panelen werden onlangs geïnstalleerd op de gebouwen van Brandpunt en woonzorgsite Den Beuk.

De coöperanten die al intekenden op dit projecten, genieten dus vanaf nu mee van deze lokaal opgewekte stroom.

“Ecopower legt zonnepanelen op de dagen van enkele gebouwen van het bestuur, en de financiering gebeurt volledig met burgerkapitaal: alle inwoners van Boom kunnen investeren en mede-eigenaar worden van dit zonnige project. Zo blijft niet enkel de stroom, maar ook de meerwaarde lokaal.” zegt Sven Cools, schepen van Milieu.

Boom, gemeente met klimaatambities

“De gemeente Boom ondertekende in 2022 het Burgemeestersconvenant 2030. Daarin staan ambitieuze klimaatdoelstellingen van het lokaal klimaatactieplan dat mikt op 40% minder CO2 -uitstoot op het grondgebied voor het jaar 2030. Daarmee gaat de gemeente resoluut voor een grootschalige uitrol van zonnepanelen op het grondgebied.” aldus Sven Cools.

Het Vlaams Energie Bedrijf (VEB) zorgde ervoor dat het plaatsen van zonnepanelen op de gemeentedaken in een sterke versnelling terecht kwam.

Waar liggen de zonnepanelen?

Er liggen zonnepanelen op het dak van woonzorgsite Den Beuk, Dienstencomplex Brandpunt en binnenkort ook op het dak van het magazijn van de gemeente. Op de drie daken worden er in totaal er 318 kWp aan zonnepanelen geplaatst, goed voor elk jaar 102 ton minder CO2-uitstoot en een jaarlijkse productie van 286.000 kWh. Dat is voldoende groene stroom voor het totale jaarverbruik van 82 gemiddelde Vlaamse gezinnen. De financiering, realisatie en opvolging van het project legt de gemeente in handen van Ecopower. Dankzij de coöperatieve aanpak kunnen alle inwoners van Boom mee participeren, krijgen ze medezeggenschap en delen ze in de winst.

De elektriciteit wordt grotendeels plaatselijk verbruikt door de gemeente tegen een zonnig tarief. Het overige deel wordt in het net geïnjecteerd en geleverd aan de coöperanten van Ecopower die dat willen. Zo wordt het energieverbruik van Boom groener én goedkoper: de CO2-uitstoot daalt en er komt budget vrij voor andere openbare uitgaven. Na 20 jaar eindigt deze exploitatie-overeenkomst en worden de zonne-installaties eigendom van de gemeente.

Word jij mede-eigenaar van een zonnepaneel?

Mee participeren in de coöperatieve zonnepanelen in Boom kan via Ecopower. Je koopt een of meerdere aandelen met een waarde van 250 euro. Zo word je mede-eigenaar van de zonnepanelen op de verschillende gemeentedaken en van alle andere productie-installaties van Ecopower. Meer informatie vind je op www.ecopower.be/ikdoemee